Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy én készíthettem a karácsonyi családi vacsorát. Mivel egész használható lett, megosztom a receptet, mint a régi szép időkben.
6 szép szelet naphal-filé
2 kg vegyes zöldség: brokkoli, cukkini, hagyma, padlizsán, kaliforniai paprika, répa + gomba, ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
1 citrom
1/2 kg erdei gomba (pl. vargánya)
2 dl tejszín, kis liszt
petrezselyem
petrezselyem
egy kevés teavaj
10 dkg sajt (lehet füstölt)
só, durvább bors
Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, amit kell, meghámozzuk (a padlizsánt sós vízben kiáztatjuk), geredzekre vágjuk és kis olajon előpirítjuk az összevágott foghagymával, kis sóval (amíg kieresztik a levüket). A tepsiben egyenletesen elterítjük a zöldségeket, majd rá az egyhén megsózott, citromlével megöntözött halszeleteket. Kis vajat rakunk mindegyik szeletre, majd citromkarikákat. A szabadon maradt zöldségeket reszelt sajttal megszórjuk. Lefedve sütjük, amíg a hal elkezd megbarnulni, és el nem főtte a levét. A mártáshoz az erdei gombát apróra várjuk, és fedél alatt kis sóval saját levében megfőzzük. Felöntjük a tejszínnel, a borssal ízesítjük és liszttel beállítjuk az állagát. A halat meleg szósszal tálaljuk fehérbor kíséretében.
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
*********
I had the pleasure to cook for the family on Christmas Eve. Fish is traditional, however, I wanted to try something new. Special thanks to Yashar's mom for the authentic Iranian saffron.
1.5 kg sea fish (e.g. cod or halibut)
1 kg potato
2 big onions
4 cloves of garlic
parsley
salt
2 big onions
4 cloves of garlic
parsley
salt
Preparation: Previous night, boil a bit of water, then add 3-4 pinches of saffron, the cut garlic and parsley, then let it soak. Add a little bit of oil, and marinate with it the fish for overnight. First, boil the potato, in salty water cut into thick layers, and spread them in a claypot that was soaked into water for half an hour beforehand. Cut the onions into similar layers, and spread them over the potato. Top it with the fish (thick); you can pour the rest of the sauce over it. Cover and bake it like that until the fish gets steamed and then baked.
Good appetite!
Good appetite!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése