2009. július 2., csütörtök

Japán, ahogy én láttam 3. // Japan as I saw 3.

Japán egyértelműen a kulináris élvezetek hazája. Noha a legtöbb embernek elsőként a sushi jut eszébe, mégsem ez a fő nemzeti eledel, sokkal inkább az udon-ok, a különböző tésztás levesek és a mindenféle panírozott, olajban sütött tengeri állatok. Az ételekre a nagy változatosság jellemző, nagyon színesek és ízletesek. Ami nagyon megkönnyíti a külföldiek életét, hogy szinte minden étterem előtt ki vannak állítva műanyagból a rendelhető fogások, bár néha elég bizarrul tudnak kinézni.
Szeretik a friss ételeket, bár olyat nem láttunk, hogy valaki a még élő halból egyen egy szeletet, de sok helyen van akvárium a nyersanyagoknak. (Én csak a szegény teknősöket sajnáltam.) A halpiac Tokyoban hatalmas élmény volt, elképesztő mennyiségű állatot adnak-vesznek minden nap, köztük roppant különlegeseket is. A japánok szeretik a piacot; zöldséget, gyümölcsöt fűszereket is ott vásárolnak. Ilyen helyeken mindig lehet kapni különleges csemegéket, helyben sütött töltött almát, tenger gyümölcsös lepényt, pálcikás angolnát, rántott rákot, stb. A másik jó hely a nagy bevásárlóközpontok és pályaudvarok alagsorában lévő Food Court-ok, ahol hatalmas választékban lehet mindenhez hozzájutni. Szerencsére nem is drágán.
Az automata mánia itt is megjelenik. Bár érthetetlen módon szinte kizárólag italt lehet venni a legtöbb helyen, a kisebb boltokban az ételek rendelése automatán keresztül történik, aztán kihozzák a pincérek a tányért.
Ebédre mindig bento box-ot vesznek (a pályaudvarokon nagyon olcsón meg lehet kapni), ami egy fadoboz sok rekesszel, benne különböző ételekkel. Nagyon jópofa és változatos, mi is rengeteget ettünk. Persze rizs alapú a legtöbb étel, ettem sült, főtt, édes, sós, töltött, szárított, stb. rízst.
Minden tájegységnek megvan a saját jellegzetes étele. Japán közepén főleg az okonomiyaki népszerű, ami káposztából, tojásból, darált húsból és tésztából készül, amit jól összesütnek vaslapon, és különböző szószokkal tálalják. Nagyon megkedveltem a takayoki-t is, ami apró tojás golyókat jelent, amibe rendszerint egy polipdarabot sütnek bele. Ennek van húsos változata is.
Számomra meglepő módon a japánok édességben a legnagyobbak. Olyan változatos a kínálat, hogy minden nap tucatnyi különböző félét tudtunk kipróbálni a kirakott mintákból. Először is ott vannak a frissen sütött, babkrémmel töltött (babkrémet mindenbe töltenek...) palacsintatésztából készített kekszek, amiket legtöbbször furmányos automatákkal sütnek. A kekszekből minden turisztikai állomásnál van formázott, egyedi fajta, még szumós design is akad. A mochi volt a nagy kedvencük, a rizslisztből készül, minden színben és ízesítéssel kapható gumi-állagú édesség. Persze millió egyéb féle keksz, cukorka is van, de emellett desszert gyanánt fogyasztanak mindenféle szárított tengeri állatot, pl. egészben kis halakat.
Nehezen hittük el, de utóbb kiderült, hogy a dinnye nagy kincs Japánban a különlegesen növesztett sárgadinnyék ára több száz dollár is lehet, a rekorder 6100 dollárért kelt el tavaly, mert előszeretettel adják ajándékba.
Italként főleg zöld tea van, szaké, gagyibb bor (mondjuk lehet kapni még magyart is), meg jobb sör kínálat.
Alapavetően mindent megkóstoltunk, kivéve a Kobe marha sztéket, mert arra sajnáltuk kiadni a 100-150 dollárt. Kipróbáltuk a japán specialitást, a shabu shabu-t is, amikor mindenki kis üstben magának főzi meg az ételét. Ettünk indiait és kínait is, mert az is sok helyen van, én meg még a buddhisták hagyományos szójabab zseléjét is. A legbizarabb az a tésztás étek volt, amire frissen reszeltek szárított halat, de mégis az egész úgy nézett ki a tányéromon, mintha egy nagy csomó kukac mozogna. A másik fura volt még a Hakone gejzírjeiben főtt, éjfekete tojás. Az íze nem lett furcsa, de állítólag meghosszabbítja az ember életét. Be kell valljam, pozitívan csalódtam a japán konyhában, és nagyon nagyon élveztem a kinti ételeket.
**********
Japan is the heaven for gourmands. Their cuisine shows amazing variety and they always care about colors and nice presentation. Despite my prejudices, I just loved it! Most memorable culinary episodes were:
- gigantic Food Courts
- ordering food from a vending machine
- fish market in Tokyo
- eating bento boxes all the time
- watch the clever dough baking machines
- life-like plastic food models at every restaurant
Some great food we had:
- udons
- sushi
- everything fried and breaded
- baked, stuffed apple
-fried bread with sea food
- ael on a stick
- okonomiyaki
- takayoki
- same with meet
- all kinds of Japanese sweets
- biscuits made of pancake dough (with optional sumo design)
- mochi in all quantities and types
- real fish snack
- shabu shabu
- soybean jelly
Weirdest things:
- pasta food with dried fish (looking like moving worms)
-pitch black eggs from Hakonne geysers

Nincsenek megjegyzések: