2011. április 26., kedd

Innovact fórum // Reims&Paris

A program szokás szerint sűrű maradt, így következő héten már repültem is egy rövid látogatásra Franciaországba. Az utazás célja Reims volt, ahol a 17. Innovact Európai Innovációs Fórumot rendezték. Ennek keretein belül a Campus Award innovációs verseny döntőjében vettünk részt a kéz-fertőtlenítős projektünkkel. (Erről még majd fogok írni.) Nagy örömömre volt egy srác Sopronból és még egy BME-s csapat, akikkel együtt voltam nagyjából végig. Este érkeztünk Párizsba (ők eggyel későbbi géppel), és egy klasszikus párizsi bérház padlásán szálltunk meg, majd másnap reggel egy rövid TGV-s út után érkeztünk Reimsbe.
    Reims nagyon kedves kis város. Leghíresebb látnivalója a katedrális (a 12. századból), amely szépségében vetekszik a Notre Dame-mal. Sajnos nem jutottunk be a sűrű programunk miatt, de legalább kívülről alaposan megcsodáltunk nappali és esti fényben is. Az Innovact fórum a Kongresszusi Központban volt, ahol több tucatnyi kiállító (több magyar cég és egyesület) mellett a döntős projektnek is jutott egy-egy asztal. A szakmai program két napos volt, első nap a 16 tagú szakmai zsűri felkeresett minden ifjú kiállítót, hogy saját maguk győződjenek meg a legjobb 16 projekt eredményeiről, amiket előzetesen 160 jelentkező közül választottak ki. Meglátogatott minket a párizsi magyar nagykövet, illetve több céges érdeklődő is volt, akik igyekeztek felderíteni a nagyobb potenciállal kecsegtető munkákat. Az este kellemes borozgatással telt a diákszálláson, ahol szobát kaptunk. Másnap délután az esélytelenek nyugalmával ültem be az eredményhirdetésre, ahol nagy meglepetésre minket hirdettek ki győztesnek. Nyertünk egy szép kis díjat, pénzt (amiből telik a további fejlesztésekre) és egy számítógépet, no meg életemben először mondhattam díjátvevő beszédet. Elég random volt (köszönhetően az ebédhez elfogyasztott kellemes bornak is), de a többiek szerint hatásos. Állófogadással ért véget a program, ahol minden fontos emberrel koccinthattunk egyet, aztán összeszedtük a csomagjainkat, és visszavonatoztunk Párizsba. Pizzázással és némi tequilával ünnepeltünk a srácokkal.
Másnap reggel összeszedtük magunkat, és elindultunk felderíteni a várost. Párizst lehetetlen megnézni, még hetek alatt is csak egy kis része járható be, így egy nap alatt inkább csak a hangulatát akartuk átérezni, és elindultunk a Saint-Michel negyedből a Notre Dame felé (a harangtoronyba nem jutottunk fel a nagy sor miatt), majd a Hotel de Ville, a Forum des Halles és a Louvre következett. Két srác még nem volt a Louvre-ban, így ők azt választották, ketten pedig inkább az Orangerie-t néztük meg. (Sok éven keresztül zárva volt felújítás miatt.) Itt kerültek először kiállításra Monet Tavirózsái, és anno maga tervezte meg a kiállítóteret, hogy minél jobban érvényesülhessenek a festményei. Az alagsorban változatos gyűjtemény található a 20. század legnagyobbjaitól. Sétánkat az Eiffel toronynál fejeztük be, majd másfél óra eltéréssel hazarepültünk.
**********
 
Highlights of my short French trip:

Nincsenek megjegyzések: