2011. február 6., vasárnap

Barátokkal // Friends in and out

A szokásos kétlaki életmód mellett teljesen felfordult az életritmusom, néha akkor kelek, amikor más napokon fekszem, a hétvégék alkalmanként felcserélődnek a hétköznapokkal, mikor-hogy jön ki a lépés. Az elmúlt két hétvége viszont remekül sikerült, egész nyugis, és felettébb szórakoztató volt!
Először Anett, Andris és Cseró látogattak meg. Kicsit érdekesnek tűnt az összeállítás, de hamar kiderült, hogy Anett remekül fel tudja venni a stílust, és partner volt minden hülyeségben. (meg amúgy is mind facebook-függők) Persze Cseró is hozta a formáját, pl. sörváltót játszott egy kancsó teával… Andris az egész hétvégét új fényképezőjének kijelzőjén keresztül nézte, és mindent meg is örökített Full HD-ben. (Ajaj…) Szombaton megnéztük a Belvedere palotában a Rodin kiállítást, illetve a felső kastélyban lévő állandó kiállítást, köztük kiemelkedő módon a Klimt-eket. Alaposan kiélveztük Bécs jó részét: a kasekrainer-t és a glühwein-t is. A hideg miatt az estét rövidebbre fogtuk, és terveinkkel ellentétben nem próbáltuk ki (a méregdrága) korcsolyapályát a Rathausplatz-on.
Vasárnap áttekintettük az “örökké pezsgő” Wiener Neustadt fontosabb látnivalóit, majd megnéztük a Bécs távolabbi oldalán lévő Donau Island-et, ahol a modern negyed tövében nyáron hangulatos sétálóhelyek és éttermek sorakoznak. A városra remek kilátás nyílik a 252 méter magas Doanu turm-ból, ami körül a park és a kisvárosias lakónegyed nagyon is élhetőnek tűnik. (Biztos nem olcsó.) Nem hagyhattuk ki a Sacher-ezést, majd egy búcsúkör után hazatértünk.
A héten végre sikerült minden adminisztrációt elintéznem, így rendben van az összes papírom. Yashar egész jól halad a kísérleti elrendezés összeszerelésével, és úgy tűnik végül fogunk mérni mindenféle jó dolgot, pl. erőket a kézi tűbeszúrásnál. (Csak most épp gőzerővel kellene cervix-eket szegmentálnom… :/ )
Következő hétvégén (pénteken) én vendégeskedtem Bacsiéknál Sopronban. Ezer éve nem jártam ott, leszámítva a heti két átszállást a pályaudvaron. A város nagyon szép (magyar viszonylatban tiszta, rendezett), bár Bacsi egy alternatív idegenvezetést tartott, ahol feltárta nekem az elmúlt 20 év politikai csatározásainak mementóit. Megmutatta az egyetemüket (az informatikai karon fényes karrierlehetőségek előtt áll), a fontosabb vendéglátóipari egységeket és Közép-Európa leghosszabb terét. Melcsi és Bacsi húga este csatlakoztak hozzánk, és néhány további hely felkeresésével, valamint intenzív csocsózással zártuk a napot.
Másnap egy rövid sétát tettünk a várnegyedben, hogy napfénynél is lássam, meg felmászhassak a város kulcsához. Utána elkocsikáztunk Fertőrákosra, sétáltunk a befagyott Fertő tó jegén, majd megnéztük a Páneurópai Piknik helyszínét. 1989-ben hatalmas tömegek gyűltek ide a meghirdetett első határnyitásra. Az örömittas tömeg nem bírta kivárni a hivatalos intézkedést, és áttörte a határt. (Szerencsére az őrök nem használták fegyvereiket.) Az eseményt a vasfüggöny leomlása közvetlen előzményének és jelképének tartják. Évről évre megünneplik június 27-én, és 2004-ben egy nagyon szép, igényes emlékparkot építettek közvetlenül a határ mellé. Este besétáltuk Wiener Neustadt-ot. Vasárnap Bacsiékkal felmentünk még a havas Hohe Wandra, és mindenféle hózuhanyos és ugrálós képeket készítettünk, aztán ők visszavezettek, én meg este hazavonatoztam. 
********
Highlights of the week:
-    Having my cousin around
-    Cseró pouring everything on his head
-    Rodin and Klimt at Belvedere
-    Kasekrainer on Kernerstrasse
-    Ice-ring at Rathausplatz
-    Donau Turm and the whole stadt park around it
-    Blue hour at Sopron main square
-    Pubcrawling around the city
-    A coffee with Mr. Shark
-    Walking on the  frozen Fertő lake
-    Pan-European Picnic park, commemorating the fall of the Iron curtain that began here in 1989
-    Showy Hohe Wand
-    Taking a snowshower

Nincsenek megjegyzések: