2008. február 8., péntek

Az amerikai elnökválasztásról // On the U.S. presidential elections


Amerikában négy évente választanak elnököt. A soron következő választás november 8-án lesz, és mivel a héten volt az első forduló (vagyis annak jó része), igyekszem vázlatosan összefoglalni, amit tudni érdemes. Az elnök személye az 538 elektor voksán múlik, akiket a nép közvetlenül választ államonként eltérő rendszer szerint (és persze az esetek 99.9%-ában ők arra jelöltre szavaznak, akit eredetileg is támogattak). Egy államból csak a helyi választásokon győztes párt elektorai kerülnek be a testületbe. Mivel államonként eltérő számú elektor van (pont ahány szenátusi hely, azaz 2 + a népességgel arányos mennyiség), akár egy hajszálnyi különbség egy nagyobb népességű államban eldöntheti a szavazást. (Ahogy ez történt 2004-ben, amikor is egy hónapos húzavona és többszöri újraszámlálás után dőlt csak el, hogy Floridában G. W. Bush nyert, és Florida 25 elektorával megtámogatva őt szavazták meg elnöknek, noha országszerte összességében félmillióval többen szavaztak Al Gore-ra.) A fenti térkép mutatja, hogy melyik állam hány elektort adhat, illetve, hogy az USA térkép miként nézne ki, ha a területeket az elektorok száma szerint osztanánk vissza. (Forrás: Wikipedia)
A két nagy párt (Demokrata és Republikánus ) számos jelöltje már fél évvel ezelőtt elkezdte a kampányt, és most kedden volt az első napja a választási időszaknak, a Super Tuesday, a legelső hivatalos dátum, amikorra ki lehet írni az első fordulós választásokat. Tulajdonképpen ezen dől el, hogy a pártok melyik jelöltjüket állítják majd ki novemberben. Idén egyedülálló módon 24 államban tartottak rögtön már az első napon szavazást, ezért elkeresztelték Mega Tuesday-nek, vagy Super Duper Tuesday-nek. (Az érintett államokról lásd a lenti térképet.) Maryland-ben február 12-én lesz az első forduló, és bár én is el akartam menni, sajnos Tricia lekésett a regisztrációról, így nem kísérhetem el…
Minden esetre az első forduló eddigi eredményei alapján még nem dőlt el semmi. A Demokratáknál mindenképp valami különleges eredmény várható, mert a két nyerő elnökjelölt Hilary Clinton és Barack Obama (első női elnök, vagy első fekete elnök). Bár korábban egyértelműen Clintont tartották esélyesnek, jelenleg Obama annyira szoros versenyben van vele, hogy a legutolsó, pennsylvania-i választásokig (ápr. 22.) nyitott maradhat a kérdés. A republikánusoknál tisztább a helyzet, John McCain kapta a legtöbb szavazatot, és várhatóan a többiek sorra visszalépnek majd a javára, de a Republikánus jelölőgyűlésig még semmi sincs lezárva. (Hétvégén további öt államban volt szavazás, és mindenhol Obama nyert. A Republikánusoknál Huckabee kényszerítette szoros versenyre McCaint.)
**********************

The next quadrennial US presidential elections will be held on November 8. 2008, and as the primary election season just began this week, I will try to describe the most important issues in connection with it. The United States Electoral College consists of 538 Presidential Electors who are responsible to elect the president. The Electors are directly nominated by the people through the general elections. Every state can delegate as many electors as their number of seats in the Senate (2+a proportional number to the population), but only Electors belonging to the winner party. (The upper image shows the Electoral votes of every State.) As a result, a tiny difference in votes in one State can affect the overall result. (As it happened in 2000, when G. W. Bush only won by less than 1% in Florida ahead of Al Gore, but that 25 Elector was enough to make him the president.)
The primary elections take place from Super Tuesday (first Tuesday of February) to mid April. Citizens can vote for the several candidates of the two major parties (Democrat and Republican). This year a record number of 24 States held the primary elections on the first possible day (see lower image), therefore it was nicknamed Mega Tuesday or Super Duper Tuesday. (Maryland will only have it on Feb 12.)
The results showed that John McCain is the most likely Republican nominee, while at the Democrats, Hilary Clinton and Barack Obama are so neck and neck that nothing can be said for sure. (On last weekend, five further State voted, and Obama won in all.)

Nincsenek megjegyzések: