2010. május 31., hétfő

Szép város Temesvár... // A short trip to Timisoara

Rég nem voltam Temesvárott, így kifejezetten kíváncsi voltam, mit tartogat számomra a hely. Ősszel már volt alkalmam meglátogatni Kolozsvárt és Marosvásárhelyet, amiből nyerhettem némi képet, ugyanakkor Temesvár már első látásra is sokkal nagyobb. Bő 300.000-es lélekszámával Románia második legnagyobb városa, és ezt a pozíciót foglalta el azelőtt is a Magyar királyságban. Gazdag történelmi emlékei a római korig nyúlnak vissza, a XIV. században még országyűlést is tartottak itt, majd később Dózsa Györgyöt végezték ki. 1884-ben Európában elsőként itt üzemeltek be elektromos közvilágítást. 1989-ben innen indult a romániai forradalom, amely végül Ceauşescu bukásához vezetett. A város ma kettős képet mutat. Egyfelől megvannak a régi emlékei: történelmi városrésze kiterjedt és hangulatos, ugyanakkor közelebbről szemlélve mindenhol a pusztulás jelei mutatkoznak: málló vakulat, omladozó tetők, megkopott festés. Vicces, hogy a Németorszgából, használtam vett villamosaikat nemhogy át nem festették, de még a reklámokat és belülről a német térképeket és megállóneveket sem szedték le.
Az egész látogatásunk célja a kétévente megrendezésre kerülő CONTI (International Conference on Technical Informatics) volt, amelyet mostantól összevonva tartanak az ICCC-vel. Hatan utaztunk ki a laborből, egész csapatot alkotva. A konferencián tartott előadás másodlagos jelentőségű volt számomra, ugyanis az egész túra oka egy kutatási együttműködés elindítása volt a temesváriakkal. Pörgős három napunk volt kint, de mindent sikerült elintézni, és még egy kis városnézésre is maradt idő.
Hajdanában Temesvárt a Temes folyó egyik ága szelte ketté, amelyből ma már csak egy sétahajókázásra épp hogy alkalmas Béga-csatorna maradt. Az északi partján áll a Mitropolitana modern Ortodox székesegyház, vele szemben a betonlapokkal elcsúfított egykori Ferec József Színház épülete. A hangulatos Győzelem tér másik oldalán a Műszaki Egyetem egyik épülete áll. Innentől kezdve az óvárosi rész zeg-zugos utcái következnek, amelyek mind a főtérre vezetnek, ahol a Szent György székesegyház is áll, és ahol kávézók és teraszok sora várja a lazulni vágyókat.
A bankett előtt rövid kitérőt tettünk a helyi sörgyárba, majd utána az egyetemisták utcáját kerestük fel, ami tele van hangulatos kiülős helyekkel. Az estének egy hatalmas vihar vetett véget, de mikorra visszaértünk a szállásunkra, csendesedett az eső, így kisétáltunk a furcsán kivilágított Jézus Szíve templomot. A másnapi szekciók után kocsiba szálltunk, és visszarobogtunk Budapestre.

********
Temesvár (Timisoara) used to be the second largest city in the Hungarian Kingdom, with advanced infrastructure, high-class educational institutions and a buzzing cultural life. Besides the conference I went for -CONTI (International Conference on Technical Informatics)-I did not get to see too much. Some highlights:

Nincsenek megjegyzések: