2007. december 11., kedd

Floridai kalandok I. – Miami // Adventures in Florida I. – Miami

Floridai utazásom olyan fantasztikusan sikerült, hogy nem is tudom egyszerre leírni a rengeteg élményt és eseményt. Három post-ot tervezek: egyet Miamiról, ahol az első és az utolsó napomat töltöttem, egyet a Kennedy Space Center-ről, ahol két napot voltunk (csütörtök és vasárnap), valamint az utolsót Orlando elképesztő vidám- és kalandparkjairól.
Kedd délután hagytam el a hideg Baltimore-t, ahol addigra már leesett az első hó is (igaz, az még nem maradt meg, csak a szerdai). Miami mindössze 2,5 óra repülés, de a klímája egészen más. A reptéren rögtön megcsapott a 25 fokos esti meleg. Peti már ott várt, felszedtük Szilvit is (a kedvesét), és átautóztunk a tengerparttól mindössze három sarokra lévő lakásukba Miami Beach-en. Peti, miután leadta EESTEC elnöki posztját, benevezett a HAESF ösztöndíjra, és egy fél évvel előttem jött ki Miami-ba. (Tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy itt vagyok, mert az ő bíztatásra néztem utána ennek a lehetőségnek.) Szilvi gondolt egyet, ő is szerzett egy ösztöníjat, és kijött Peti után, hogy ne legyen szegény olyan egyedül.
Miami két részből áll, a Miami Downtown a kontinensen van, míg Miami Beach a vele párhuzamosan futó négy utca széles sziget gazdag villákkal, szállókkal és klubokkal. Szerdán sétáltam egy nagyot a belvárosban, minden második felhőkarcolót most építik, nagyon dinamikusan fejlődik az egész region (egy hatalmas beton-dzsungellé). Északon van Little Haiti, a fekete negyed, délen pedig a hatalmas Little Havana, a spanyol negyed. A város ötmilliós lakosságának 70-80%-át ez utóbbiak teszik ki, Petiék szerint ez már nem is az USA, inkább latin-amerika. (Amikor kijöttek, el kellett kezdeniük tanulni spanyolul, hogy boldogulni tudjanak.) A közértben például senki nem beszélt angolul, és a hivatalokban is előbb spanyolul mondják be a közleményeket. A Downtown részben egy ingyenes magasvasút közlekedik, ahonnan kiváló rálátás nyílik a pálmafás sétányokra. A nappali hőmérséklet egész decemberben 23-28 fok között van, így mindneki nyári öltözékben flangál, és vidáman lubickol a kellemesen meleg Atlanti óceánban. Egy nagy séta után én is megmártóztam - hihetetlen élmény! Munka után beszálltunk Szandrába (Petiék kocsijába), és Orlando felé vettük az irányt.
Vasárnap este értünk vissza fantasztikus élményekkel gazdagodva Északról, hulla fáradtan. Hétfőt egy kis úszással kezdtem az óceánban, aztán volt alkalmam még egy nagyot sétálni. Miami Beach tele van luxusszállodákkal, magánvillákkal, yachtokkal és sportkocsikkal, pont ahogy az ember elképzeli. Eszméletlen, hogy itt is készülnek a Karácsonyra, így szépen feldszítik a pálmafákat karácsonyi díszekkel, kirakják a dekorációkat a házakra, és ultra-giccses műanyag fenyőfákat állítanak. Extrém, mondhatom! Este Petiékkel elmentünk még egy Argentin Steakhouse-ba, ahol kiváló kubai steaket ettem. Sétáltunk egyet az öböl mellett Bayside-on, hallgattunk kis mexikói koncertet, ittunk egy koktélt, aztán hazamentünk.
Sajnos kedden itt kellett hagynom ezt a csodás félszigetet, hogy újra átadjam magam a munkának. Gyönyörűséges volt, hálás vagyok érte Petiéknek! Hacsak egy mód van rá, ide még visszatérek!

******************************************

My last week-in Florida-is indescribable. It was awesome, amazing, fantastic! To give a full coverage, I will have three posts; this first one is about Miami, where I spent my first and last days with Peti and Szilvi. The next one will be on the adventures at the Kennedy Space Center and the last one the amazing fun park of Orlando.
Miami is pretty much how you imagine it: sunshine, palm trees, bikini girls, sport cars and yachts. I was pretty much surprised though when I arrived, that the temperature is so high even in December that people are looking for shade or go to the Atlantic for a swim. Really amazing, especially when you arrive from a cold Baltimore, where the first snow had already fell. On Wednesday, after a huge walk all around Miami Beach and Miami Downtown I had a nice swim in the Ocean, and then we left for Orlando.
We got back late Sunday, enriched with experience that will keep us smiling till the end of days! On Monday, I walked around the amazing beach with palm trees all around, fancy clubs, bars, five-star hotels and of course sport cars. Almost all of the US starts have a house in Miami, usually on the small islands in between the Beach and Downtown. You can see the incredible villas with yachts and gardens all around the bay. Miami is very peaceful; it is just entering the high season for tourists. It was great to walk along the skyscrapers or taking a ride with the Metromover (high-train). Most surprising is the dominance of the Hispanic people. They are everywhere (forming app. 70-80% of the entire population)! If you enter a shop, they will greet you in Spanish first, and even in the offices, that is the primary language. You may believe it is somewhere in Latin-America, and not within the States. After such a wonderful week, I had to return to Baltimore to finish my work, but I will never forget this week, thank you so much Szilvi and Peti!

Nincsenek megjegyzések: