2007. december 15., szombat

Floridai kalandok III. – Élményparkok // Adventures in Florida III. – Theme Parks

Orlando nem volt különösebben ismert, amíg 1959-ben Walt Disney egy repülőút alkalmával elhatározta, hogy itt fogja felépíteni második mesebirodalmát (egy hatalmas mocsaras területen). A központi park, a Magic Kingdom 1971-ben nyitotta meg kapuit, majd három másik Disney resort követte. A 100 km2-nyi területen ezen kívül tucatnyi szórakoztató központ, aquapark, szórakozóhely és egyéb létesült. Ma több tucat óriási élménypark üzemel Orlando környékén, és évente 70 millió ember látogatja őket. December eleje a legalacsonyabb forgalmú időszaknak számít, mégis rég láttunk akkora tömeget. Kétnapos jegyet vettünk, amit két szabadon választott parkban használhattunk fel. Sok ember egybehangzó véleménye alapján a Universal Studios Islands of Adventure és a Disney World – EPCOT parkját választottuk, és nem bántuk meg, két eszméeltlen élménydús napunk volt!
Az Islands of Adventure egy hatalmas vidámpark, amolyan igazi amerikai óriás. Nyitásra érkeztünk, hogy minél többet mehessünk még a tömeg megérkezte előtt, és kis bemelegítés után egyből a legnagyobb hullámvasút, tucatcsiszor átforduló, 0-70-re 2 másodperc alatt gyorsuló Hulk-ra ültünk fel. Remegő lábakkal szálltunk ki, de azonnal visszaálltunk a sorba egy még őrültebb menetért a legelső sorban. Életemben nem éreztem még ilyet, ahogy száguld, zuhan, pörög az ember… Csak vigyorogtunk és sikítottunk az adrenalintól. Kipróbáltunk minden komolyabb attrakciót, a szabadesés toronytól a 3D pókember-ride-on át a színpadi show-kig. A park északi részét egy hatalmas Jurassic Park replica foglalja el, dinókkal, a filmbeli épületekkel és mindenféle őrült vízes attrakcióval. Mivel kissé már eláztunk, Petivel nekivágtunk a hatalmas vízes csúszdának. Itt szembesültünk vele, hogy több ezer ember sorban állítására vannak felkészülve mindenféle kanyargós folyósokkal, ami legalább 2-3 órás várakozást jelent. Elképesztő! Persze a csúszás sem volt semi, csurom vizesek lettünk, de nem bántuk különösebben a 30 fokos melegben. A park legjobbja egyértelműen a Dueling Dragons nevű iker-hullámvasút volt. Az őrületes menet során felülről vagy felfüggesztve, így a lábad lóg a levegőben helyenként 50 méteres mélység felett, alig pár méterre kanyarodva el egy faltól, vagy épp a másik szerelvénytől. Ismét csak az első sor volt a kedvencünk, minden várakozásunkat felülmúlta az élmény. Persze a park jó részét teszi ki a gyerekeknek szóló meseország, amire mi kisebb figyelmet fordítottunk, de messziről az is nagyon igényes és szép volt. Zárásig még mentünk párat a legnagyobb hullámvasútakon, illetve nekem sikerült csurom vizesre áztatnom magma az egyik attrakción. Összesen 15-18 menetet szórakoztunk végig, és alig bírtuk feldolgozni a sok izgalmat. Ugyanakkor csúcsidőben max. 3-4-et lehet menni, ami borzasztóan kevés ugyanazért az árért. A park előtt még egy gigantikus szórakoztatóközpont van, ahol pár sör társaságában élveztünk egy koncertet késő estig.
Az EPCOT Center (The Experimental Prototype Community of Tomorrow) egyike a négy nagy Disney parknak, és két nagy részből áll: az egyik fele - Future Park - amolyan jövő-háza, mindenféle technikai orientációjú produkcióval, bemutatóval, a másik pedig egy hatalmas tó körül a világ kulturáit bemutató önálló városka, a World Showcase. Az első rész attrakcióival kezdtünk, és a 100 km/h-s tesztvezetést és a mars-szimulátort leszámítva igen nagy csalódás volt. A központi gömbbe renoválás miatt nem engedtek be minket (csak néha másokat), mivel újjáépítik épp. A műsorokon nagyon látszott, hogy 20-25 évvel ezelőtt tervezték őket, mind technikában, mind megvalósításban elég gyengék voltak. Ami még izgalmasabb volt, az egy sétahajókázás a teszt-üvegházukban, ahol is mindenféle kísérletet folytatnak a növények terméshozamának növelésére. Már kezdtünk kétségbe esni, amikor is a sárkányrepülő szimulátor (a világ legszebb tájai felett - VIDEO) visszahozta pozitívba a megítélést, a világrészek bemutatója pedig teljesen lenyűgözött. 11 nemzet tipikus épületei felépítve majd életnagyságban, mindenféle autentikus show-kkal, bemutatókkal, és temészetesen rengeteg étteremmel, szuvenír bolttal. Az összeállítás kicsit furcsa volt: Mexikó, Norvégia, Kína, Németország, Olaszország, USA, Japán, Marokkó, Franciaország, Anglia és Kanada. A lélegzetelállító ország-prezentációk és kiállítások után sorra úgy jöttünk ki, hogy ide muszáj elmenni! Természetesen mindenhol ott voltak a helyi ételkülönlegességeket áruló éttermek és autentikus szuvenírshopok is. Persze mindenhol a vásárlásra van kihegyezve a dolog, hatalmas shop-ok vannak 100 méterenként, ahol MINDEN létező disney-s kütyüt meg lehet vásárolni. Láttunk hatalmas Disney kórust is, épp karácsonyi koncertet adtak. Pazar tűzijáték és fényjáték előzte meg a park zárását, ami mellett a mi augusztus 20-ai tűzijátékunk is összehúzhatja magát. Több tízezer ember nézte a show-t, végig a tó körül. Este még elmentünk Downtown Disney-be, ami önmagában is egy látványosság rengeteg mozival, bárral, bolttal és persze karneváli tömeggel. A legjobb egy hatlamas LEGO bolt volt, körülötte mindenféle LEGO szobrokkal.
Két gyönyörteli napot zártunk a parkokban, soha nem volt még ilyen intenzív szülinapom! Petiékkel pedig még külön meg is ünnepeltük: volt torta, borozás, és kaptam egy készlet kiváló kubai szivart. Ez úton is nagyon köszönök nekik mindent, fejelthetetlen élmény volt! Nélkülük messze nem lett volna ilyen jó. Florida egy álom! Meseország gyereknek és felnőttnek egyaránt, mindenki megtalálhatja a számításait. Ha nagy leszek, egyszer elhozom ide a gyerekeimet, hogy újra átélhessem mindezt…

Érdeklődőknek ajánlom a videoimat is sok szeretettel, valamint Petiék blogját az eseményekről - nagyon jópofa.

********************************

Orlando got only famous when Walt Disney built up its second theme park here in the 60s. The Magic Kingdom, the central piece of the four huge Disney resorts opened in 1971, and now attracts 16 million people solely. Based on several people's recommendation we chose to visit the Islands of Adventure and the EPCOT parks.
Universal Studio's Islands of Adventures is a great theme park, offering amazing roller coasters, crazy 3D rides, gravity drop-towers, water-slides, magnificent shows and so on. After a quick warm-up round, we got into the spinning Hulk that speeds at 65 mph. We got out with trembling feet, but immediately went back for another ride-in the first row this time. I have never had such a thrill before! They have an entire Jurassic Park replica, and you can get totally wet on the huge splash-down rides. The best attraction in the park was the Dueling Dragons that is actually two separate coasters, spinning and corking together. This time of the year is the low season, therefore we only had to wait 10-40 minutes, but we saw the incredible lines that can be filled with people, extending the wait time for several hours for every single attraction. After a joyful day we cooled down with some beers at the local party area, just in front of the park.
Disney's EPCOT center (The Experimental Prototype Community of Tomorrow) was opened in 1982, and you can definitely see on some attractions that they are out of age. There are two parts, a Future world, showing what the world will be (actually what it is), and a World Showcase that is more like a small city that consists of 11 countries and their cultures. Despite the initial disappointment, we had some nice rides especially on Soarin' (here is the video on that), GM's Test drive and HP's Mars mission simulator. The World Showcase was magnificent in itself! Huge replicas of the typical buildings from Japan to Norway, filled with local shops, restaurant and presentations on the countries. Every day ends with a spectacular lightshow and fireworks that is called the reflections of Earth. After that, we went to Downtown Disney, a place full of clubs, bars and restaurants. They also had a wonderful LEGO store! We really had an amazing time, and personally my best birthday ever!

You are most welcome to take a look at my VIDEOs as well!

Nincsenek megjegyzések: