2008. január 20., vasárnap

Amerika, ahogy én látom II. //America as i see II.

A mai Amerikát nem elsősorban a McDonalds jellemzi, hanem sokkal inkább a Sturbucks kávézók. Akármilyen drága, az emberek imádják, és egy nagyobb városban nem lehet úgy egy mérföldet sétálni, hogy az ember ne találkozna eggyel. Összesen 6800 Starbucks van az USA-ban (McDonalds meg 5400). A legamerikaibb ételnek a szendvicset mondanám (na meg persze a hatalmas burgerek), rengeteg szendvicsező hely van, a Subway (csak úgy, mint a többi gyorsétterem) a legaljának számít. Tényleg csak a szegényebbek és a diákok járnak a gyorséttermekbe, amik itteni viszonylatban viszont nevetségesen olcsók. Egy BigMac kevesebbe kerül, mint otthon! Az emberek különben nagyon változatosan esznek, általában sokat járnak étterembe, és ázsiaitól európaiig mindent választhatnak. Emiatt persze ritkábban főznek. Sokszor az az érzésem, hogy az egész országot az ingyen kaja tartja mozgásban. Bármilyen szociális programot azzal hirdetnek, hogy “food will be served”. Még a templomon is kinn volt egy felirat, hogy vasárnap ingyen ebéd.A boltban mindent lehet kapni, leszámítva a nagyon tipikus magyar ételeket. (Például jó kolbászt a rakott krumpliba.) Ami hiányzik, az a rendes kenyér. Bár legutóbb találtam egész jó fehér kenyeret (frissen sült olasz fehérkenyér), alapvetően csak tartós kenyereik vannak, amik felfújtak és rettenetesen édesek. El nem tudom képzelni mi mindent raknak bele, hogy két hétig is eláll. Elég mókás, hogy például a kovászos uborka előkelő ételnek számít, egyesével csomagolva lehet venni. Minden light: a tej, a tejföl a joghurt, a sör, a felvágott, stb. Igyekeznek cukormentessé és zsírszegénnyé tenni az ételeket., és természetesen a hiányzó ízeket mesterséges anyagokkal pótolják. Mindezek ellenére tényleg sok a kövér, ez különösen Floridában volt feltűnő. Szomorú látvány, ahogy az 5 éves kisgyerekbe tömik a szülők a hamburgert reggeli gyanánt. (A másik ijesztő dolog, amit több esetben is láttuk, hogy a 2-3 éves gyerekre hámot raktak, és mint a kutyákat pórázon tartották őket.)
Az italozási szokásaik a sörözésben kimerülnek. Bort ritkán isznak, töményet meg alig. A szórakozóhelyek gyakorlatilag mind bezárnak 2-kor, ami azt jelenti, hogy fél kettőkor lehet kikérni az utolsó kört. Mivel a rendőrök itt nem állíthatnak meg igazoltatás céljából, csak ha szabálytalanságot követsz el, az emberek vidáman vezetnek a buliból hazafele is, akár komolyabb mennyiségű alkohollal a vérükben.
Általában véve vidámabbak (mondjuk tényleg könnyebb az életük), de legalább is többet mosolyognak. A boltban, az utcán, a buszon sokkal kellemesebb a légkör, mert köszönnek és rádmosolyognak. Ez akkor is jól esik, ha tudod, hogy mű az egész, nincs mögötte tartalom, inkább csak megszokás. Igyekeznek nagyon toleránsak lenni más kultúrákkal, vallásokkal szemben, de ez néha átcsap nevetsége túlzásba. Például hivatalosan már nem lehet boldog Karácsonyt kívánni, csak boldog ünnepeket (happy holidays), nem karácsonyfát állítanak, hanem Holiday tree-t, és nem lehet karácsonyi énekeket dalolnia az iskolai kórusoknak.
Ami kevésbé szimpatikus, az a rengeteg patkány. Tianéknál különösen sok van, bármilyen napszakban megy ki az ember a hátsó udvarra, biztosan lát párat. A csapdát kikerülik, a ragasztó nem fogja meg őket, a méregre meg simán immunisak. Már az embertől sem tartanak nagyon, viszont jobb, ha mi tartunk tőlük, mert tényleg elég randa betegségeket tudnak hordozni.

**************************

Today’s America can be more characterized by Starbucks than McDonalds. There are 6800 Starbucks cafés in the US, and even though it is very expensive, people like it a lot. Probably the most American food is the sandwich, they eat a lot of those, and of course the burgers. Fast food places are really for the low income people and for students. (These are the cheapest source of food, a BigMac actually costs less than in Hungary.) Normally people go out for eating, and they have a wide selection from Asian to African restaurants.
Sometimes I have the feeling that the entire country runs on free food. Every single social event is advertised with free food, I have even see the invitation on a church. If you go for it, you can eat for free every day somewhere at the campus or around.
You can get all the ingredients in the stores, except for the typical Hungarian spices, sausages and stuff like that. What I only miss is the good bread. recently I found some European style white loaf, but normally there is only the pre-sliced squared bread that is insanely chuffed, sweet (even if it's with seeds) and must contains hell a lot of preservatives as it stays good for weeks. Everything is light, sugarfree, lowfat: the milk, cheese, meat, beer, etc. and the people are still pretty fat. It was noticeable especially in Florida. It's so sad to see the overweight kids, being stuffed by their parents with a burger at 10a.m.
The drinking habits are pretty simple, usually they only take beer. Wine is more a kind of luxurious habit, and they drink shots rarely. Bars and clubs close at 2a.m., the last order is around half past one. That is really annoying. You can go to some Korean restaurants afterwards, where you can have some beer, but that's all. As policemen cannot stop you and check only if you make something wrong, people do dare to drive after drinking.
In general, everyone is trying to smile a lot more than in Europe. Even if it's a fake one, the smile of the bus driver, the vendor, the random people on the street makes you fell better. They try to be tolerant towards other cultures and religions, but e.g. with the Christmas issue, they overshot I have to say. Officially there is no more "Merry Christmas", you have to say "Happy Holidays". They put up the Holiday Tree, and the school chorus is banned from singing Christmas songs. Insane...
The only unpleasant issue here is the amount of rats. In my entire life I have seen two rats in Budapest. Here, e.g. at Tian's place I cannot go out to the backyard without seeing a couple, no matter what time of the day. They are resistant to the poisons, clever to avoid traps and there are definitely not enough owls to reduce their number. We should really come up with a good solution to get rid of them, and make a lot of money...

Nincsenek megjegyzések: