2008. június 12., csütörtök

Magyarok, hőség, New York! // Hungarians, heat, New York

Hétfőn végre leadtam a diplomámat, amit egy nagy adag krumplifőzelék társaságában ünnepeltünk meg. A dolog szépsége, hogy ettől még egyáltalán nem maradtam munka nélkül, sőt, most kezd csak körvonalazódni, mi jót fogok itt csinálni, ami a doktorim szempontjából igazán hasznos lesz.
Csütörtökön reggel Marcin-nal elautóztunk New York-ba, a kontinens legnagyobb orvosi eszközkiállítására (MDM East - Medical Design and Manufacturing). Az expo a Javits Convention Center-ben tényleg hatalmas volt, de szakmailag kicsit csalódás, mert főleg gyógyszeripari és orvosi eszközdarabok, alkatrészek voltak, de azért láttunk néhány érdekesebb anyagmozgatásra és integrált látórendszerre épülő robotos bemutatót. A show után leraktuk a csomagjainkat a Broadway felső részén (101. utca) lévő szállásunkon, és besétáltunk az éjszakai életéről híres Broadway-en egészen a Times Square-ig (42. utca). Útközben számos érdekes, látványos boltba betértünk; legelképesztőbb talán az M&Ms csokigyár, bolt és bemutatóterem volt, ahol még kutyára való pulcsit is lehetett kapni különböző csokigolyó színekben. Hazafelé már a metrót választottunk, hogy legyen másnap erőnk a természettudományi múzeumhoz.
A Central Park nyugati oldalán fekvő hatalmas Museum of Natural History elképesztő mennyiségű kitömött állatot, diorámát, dínó csontvázat, űrkollekciót, ásványt és egyéb érdekeséget tartogat az érdeklődők számára. Következő állomásunk a modern művészeti múzeum (MoMA) volt, amit ugyan alaposan megnéztünk mindketten Hálaadáskor, de épp ingyenes volt, ezért bementünk az időszakos kiállítások kedvéért. Utána a TCKT-nél szerencsénkre még kaptunk kedvezményes jegyet az esti Chicago musical előadásra. Tricia ugyan már volt számos Broadway show-n, de nekem ez volt az első, és nagyon élveztem. Színvonalas és szorakoztató volt, nem csoda, hogy még a méreg drága helyárak mellett is minden este meg tudják tölteni a több tucatnyi színházat.
Szombaton Tricia unkotestvérével, Stephanie-val reggeliztünk, majd pedig a többi magyarral találkoztunk Manhatten déli részén. Együtt megnéztük a Ground Zero-t (a World Trade Center helyét, ahol még mindig nem kezdődtek meg az építkezések), a Hudson partot, a félsziget déli csücskét, és átkompoltunk Staten Island-re. Amellett, hogy odaát megittunk pár sört, sétáltunk egy nagyot és megpróbáltunk egy igazi anyahajó közelébe férközni (sikertelenül) az út legjobb része mégis csak az volt, amikor elhajóztunk a szabadságszobor mellett, illettve visszanéztünk Manhattan-re. A hétvégére igazi hőhullám érte el New York-ot, 35-38 fok volt árnyékban; majd ráolvadtunk az aszfaltra. (Persze ha bárhova bemegy az ember, akkor 15 fok van, mert megy a légkondi izomból, amitől az európai szervezet hamar kikészül.) Egy nagy seta után egy remek kínai étteremben (Shanghai Cafe) kötöttünk ki, majd miután még több magyar csatlakozott hozzánk, elmentünk fényképezkedni a Brooklyn hídhoz, végül pedig egy ír kocsmában zártuk a napot Greenwich village-ben. Összesen 11-en verődtünk össze (Boston-ból, Milwaukee-ból, Kaliforniából, Philadelphia-ból, Washington-ból, Baltimore-ból és New York-ból), mert mindenkinek jó volt ez a hétvége.
Vasárnap Triciával a Central parkot jártuk be, és megnéztük az éppen zajló Puerto Rican fesztivált. 50 utca hosszan vonultak a mindenféle táncosok és zenészek, maskarások. Majd egymillió ember nézte őket, és végig sikítoztak, tapsoltak, sípoltak, igazi fesztivál-hangulatot teremtettek; mindezt elképesztő rendőri biztosítás mellett. A hőség elől a Metropolitan múzeumban kerestünk menedéket; a hatalmas gyűjtemény töredékét tudtuk csak megnézni, de feljutottunk a tetőteraszra, ahonnan remek kilátás nyílik a Central Park zöld tengerére. Visszasétáltunk a csomagunkért, majd Tricia hazafelé vette az irányt a Chinatown busszal, én meg északra, Boston felé.
*****************

At last: I submitted my thesis on Monday. What a great reveal; now I can focus on the future work and further projects. Taking some time off, we left Baltimore to visit the MDM East (Medical Design and Manufacturing) trade show in New York.
New York is always great. I did not find everything I was looking for at the MDM show, but there were nice robotic demos and cool gadgets. The rest of the weekend spent in The Big Apple was really cool: we walked all along the upper Broadway day and night, enjoyed the Chicago musical for half price, paid a thorough visit to the Natural Science Museum, to the MoMA and The Met, while we had a chance to enjoy a massive Puerto Rican festival, the crazy M&Ms factory and the gigantic Toys'R'us store at Times Square. I also had a chance to meet Tricia's cuisine, Stephanie for a brunch.
Primarily, we scheduled our visit for this week to see the show, but I let know all the other Hungarians on the East Coast, and finally, 11 of us could make it (coming from Washington to Milwaukee, all around). We had a great time together, discovering the site of the Ground Zero, touristic lower Manhattan, Battery park and so on. We did the major attractions; having fun on the ferry to Staten Island (riding next to the Liberty Statue), then strolling on Wall street, Brooklyn bridge (day and night), eating in Chinatown and drinking in Greenwich Village.
By the weekend an extreme heat wave reached New York, raising the temperature to 100F (38 C) for the first time this year. It was just to hot for many people, and we also stopped time to time to cool down in the (over) air conditioned public buildings and restaurants.
When we had to leave on Sunday, spreading back all over the States again, I was a little sad; it was such a perfect weekend! But Boston was also waiting for me anxiously...

Nincsenek megjegyzések: