2011. november 25., péntek

Sebészrobotika Taiwanon // Surgical robotics in Taiwan

Mindössze 4 héttel ezelőtt kaptam egy felkérést egy internetes szakmai kapcsolatomtól, hogy vegyek részt a közösségalakító rendezvényükön, amely az International Symposium on Minimally Invasive Surgery and Medical Robotics néven futott. Valójában két eseményről volt szó, első nap Tapiei-ben, második nap pedig a francia IRCAD sebészeti oktatóközpont taiwani intézetében (Changhua városban) volt ugyanaz a szakmai program (erről bővebben a SurgRobon írok). Tavaly nagyon szerettem volna meglátogatni őket, de nem fért bele a programba, így nagyon örültem a lehetőségnek. (Arról nem is beszélve, hogy életemben először szerepeltem meghívott előadóként.) A programot Dr. Hsiao-Wei Tang szervezte, aki az International Center of Excellence in Medical Robotics igazgatója, és a Vesalius robot megalkotója. Eddig pusztán a blogom kapcsán ismertük egymást.
Az első nap (én reggel 7-re érkeztem meg, úgy, hogy Siniék esküvője után 3 óra alvással kezdtem meg az utat.) a National Taiwan University Convention Centerében voltunk, és még a tudományos miniszter is eljött a megnyitóra. Nagyjából 150 ember előtt beszélhettünk, mint kiderült, több ismerős sráccal. (Az előadásomról bővebben a SurgRobon írok.) Ebédre és vacsorára is bőséges és finom kínai ünnepi ételeket kaptunk, majd még aznap este átvonatoztunk Taichungba a szupersebes gyorsvasúttal (ráadásul első osztályon). Taichung az ország 3. legnagyobb városa, és szállásunk a minden igényt kielégítő 5*-os Windsor Hotel volt. 
Reggel elbuszoztunk az IRCAD-AITS központba, ahol ugyanazokat az előadásokat tartottuk meg (na jó, én dolgoztam még rajta éjszaka). Ebédnél a felsővezetéssel találkozhattunk, aztán a hivatalos program után kaptunk egy vezetést a sebészeti oktatóközpontba (amely a legnagyobb a világon), illetve a szomszédos kórházba is. Itt megmutatták az elitnek fenntartott részt, ahol pl. festmények vannak végig a folyosókon. A szakmai program ezzel véget is ért, jöhetett a szórakozás! Este több társunk visszautazott már Taipeibe, Mauroval és feleségével mi viszont belevetettük magunkat Taichung forgatagába, és mindenféle jó dolgot összeettünk az éjszakai piacokon.
********
As a nice suprise, I was invited (first time ever) as a guest speaker to an international event, namely to the International Symposium on Mimially Invasive Surgery and Medical Robotics orgnaized by Dr. Hsiao-Wei Tang. He is the director of the International Center of Excellence in Medical Robotics, developer of the Vesalius robot, and we only new each other trough my blogging activity. 
I had a pretty intense day: landed at seven, conference started at 9, had a wonderful dinner till 8, then took the bullet train to Taichung, and finished the evening with some palinkas shared with my old-new friends. We were lodged in the magnificent 5* Windsor hotel.
The next morning, we were driven to Changhua, to the French IRCAD training center's Asian branch, and gave to same presentations, still for an audience over a hundred. (Ok, I tried to improve it overnight.) Then we got a short tour to the Institute and the neighboring  Show Chwan Health Care System. During lunch, we also had a chance to network with the management of IRCAD. Pretty cool! In the evening, some of our colleagues already left, but we stayed with Mauro and his wife, and toured the downtown of Taichung, sampling some random food on the night markets.

Nincsenek megjegyzések: