2008. március 20., csütörtök

Március idusa // Mid March happenings


Egész héten megint csak a munka volt az első számú tevékenységem. Igyekeznem kellett, hogy a konferenciáimra elkészüljön valami anyag. (Jelenleg a robot csuklóinak minél pontosabb kalibrálásán és az optikai követőrendszer zajszűrésén dolgozom.) Nagy öröm volt viszont, hogy Szilvi és Peti végre meglátogattak. Még deccemberben, amikor náluk voltam Miami-ban megígérték, hogy felnéznek majd Marylandbe. Nekik lassan lejár az ösztöndíj - májusig vannak ideát - de szerencsére még egy hétfővel megtoldott hétvégére futotta idejükből. A munkám miatt nem tudtam végig velük lenni (amiért ezúton is bocsánatot kérek), de azért tartalmas volt a program. Két napjuk volt felfedezni Baltimore-t, aztán meg hétfőn D.C.-t. Szombat este csülkös bablevest főztem, egész magyarosra sikerült, és jól csúszott hozzá a Gallo family bor, amit Kaliforniából hoztam. Vasárnap együtt élveztük a St. Patrick napi felvonulást. Szent Patrik az 5. században élt, és számos módon kötődött Írországhoz (többek között ott végzett misszionárius tevékenységet), így annak védőszentje lett. Kultusza a 17. sz. körül alakult ki, és Írországon túl az Egyesült Államokban is megülik március 17-ei ünnepét. Ez alkalomból a legnagyobb karneválok Bostonban, Chicagoban és New Yorkban vannak, de a baltimore-i felvonulás is két órán át tartott, sok-sok száz résztvevővel. A helyi (igen csekély számú) ír közösség mellett felvonult az összes ír tánciskola, mindenféle iskolai zenekarok, háborús veteránok, állattartók és akrobaták. Egész kellemes idő volt (bár Petiék nem voltak hozzászokva ehhez a hűvöshöz), nagyon élveztük a sok táncost, zenekart, parádézó alakot, és persze mindeki zöldben volt, valami idióta sapkában, esetleg álszakállal.
A parádé után kicsit másfajta kultura következett: egy zongoraestre invitáltam őket a Shriver Hall-ba (ráadásul az erkélyre szólt a jegyünk). 18-21. századig volt minden féle zenemű, igen érdekes elegyként, a francia Pierre-Laurent Aimard tolmácsolásában. Az este folyamán megmutattam a labort, játszottunk a robottal, aztán Dizzy Issies-ben vacsoráztunk egy kellemeset. Hétfőn Washingtonból már nem is jöttek vissza, egyenesen repültek haza. Örülök, hogy legalább ennyi időre láthattam őket. Remélem, szép emlékeket hagyott bennük Baltimore. (Majd kiderül a blogjukból...)

*************************

Work, work, work. Time is flying when you work, and Saturday came really quickly when my friends-Szilvi and Peti-arrived from Miami to look around in Baltimore and D.C. They had a hard time to survive in the late-winter weather, as they had really got spoiled in Florida. They did an intensive tour all around the city and Hopkins; the best part was probably the St. Patrick parade on Sunday. St. Patrick, originally a Roman, from the 5th century, and lived several years in Ireland as a missionary. Later he became the patron saint of Ireland. March 17th is his day, and besides Ireland and England some other folks also celebrate. The biggest Irish influence happened in the Boston and Chicago area, so they have the biggest parades, but there were hundred-thousands in New Your as well recently. The Baltimore parade was surprisingly long and good, even though not only the Irish-related groups performed. All the community service groups, the veterans, the school groups and the local acrobatic bands showed themselves to the green crowd by marching from Mt. Vernon to the Inner Harbor. I also showed Szilvi and Peti the Neuromate robot, the Mock OR, a shriver Hall concert, Dizzy Issie's for a hamburger, and some more. Unfortunately they left on Monday to D.C. and back to Florida, and left me with all my work. Thanks for coming, guys!

Nincsenek megjegyzések: