2008. május 15., csütörtök

Fel a falra! // Don't fall!

A bulis hétvége után visszaültem a monitor elé, és nekiálltam írni a diplomámat. (Az orvosbiosz szakra.) Ennek eredménye képpen ismét visszaesett a blogírásra és egyéb “szociális tevékenységekre” fordított órák száma. Közben lázasan tervezem a nyaramat, de be kellett látnom, hogy minden nem fér bele. Elfogadták a jelentkezésemet a júliusi mérnök-sebészeti kurzusra (Surgery for Engineers), amit nagyon várok, emiatt azonban le kellett mondanom a montreali Cospar konferenciát, ahova már volt egy elfogadott abstractom. Sebaj, augusztusban terv szerint megnézzük majd azt a részt.
Itt közben véget ért a szorgalmi időszak, és ennek megfelelően mindenki lázasan tanul és vizsgázik. Fura mód visszatértek a hidegek is, sok esővel, ami azért volt ciki, mert hétvégén West Virginia-ba készültünk az egyetemi Szabadidő Klub (Outdoors Club) szervezésében egy mászótúrára. Triciával még két héttel korábban jelentkeztünk a programra, és nagyon örültünk, hogy elfogadták a jelentkezésünket. Annak ellenére, hogy végig esőt, záport és zivatart jósoltak, csak éjszaka esett, és vasárnap már ragyogó időnk volt. Így egyáltalán nem sajnáltuk, hogy hat órát kellett pénteken utaznunk egy egyetemi kisbusszal a New River szurdok mellett levő kempingbe. Éjjel 1 volt, mire megérkezett hat fős elit osztagunk, és lámpafénynél vertünk sátrat az erdős kempingben. Másnap jó korán keltünk, és pár perc kocsizás majd fél óra gyaloglás után megérkeztünk a kiszemelt falhoz. A New River Gorge kiváló mászóhely, végig a folyó mentén, több kilométer hosszan 6-30 méter magas, jól mászható szikla van. Felszerelést a klubtól kaptunk, kötelünk, cipőnk, ziánk, még sisakunk is volt. Az időjáráselőrejelzés miatt alig voltak, és végül egy teljes értékű mászós napunk volt. Életemben először csináltam sziklán elölmászást (amikor magaddal viszed a kötelet meg a közteseket, és akasztgatod be a karabbinerekbe), és roppant mód tetszett. (Videózni azért csak ereszkedés közben mertem...) Sandstonia-ban 5.8-tól 5.10b-ig mindent megmásztunk (ezek a nehézségi szintek), és a fal tetején a gyönyörű kilátás volt a fő jutalom.
Este egy pizzázóban pihentük ki magunkat Fayettevilleben, de mire kisétáltunk a kilátópontra megnézni a folyón átívelő híres hidat, már teljesen sötét volt. A vasárnapot a völgyhíd megcsodálásával kezdtük. A New River Gorge hidat 30 évvel ezelőtt építették, és 270 méteres magassága az egyik legnagyobbá teszi kategóriájában az egész világon. Különösen híres az évente megrendezett bungee jumping és BASE jump fesztiválról, amikor sok százan ugrálnak le a hídról a Bridge Day keretében. Utunkat a Summerville tó felé folytattuk, amelynek közvetlenül a partján, az Orange Oswald falon tettük próbára magunkat. A ragyogó napsütésben gyönyörűen csillámlott a tó, és a dzsungel-szerű vegetáció különleges hangulatot kölcsönzött a helynek. Eddig is kedveltük mindketten a falmászást, de ez a hétvége még sokkal lelkesebbé tett! Egyszerűen fantasztikus volt; hálásak vagyunk az Outdoor Club-os szervezőknek, hogy elvittek minket (no meg az egyetemnek a támogatásért).

**************
By the end of the semester, the seminar series are also ending, meaning no more free food. After the parties of the weekend, I had to start to write my diploma thesis (for the biomedical eng. masters), and this prevented me again from writing my blog.
We have really been looking forward to the weekend with Tricia, as we applied for a 3-day-long trip to West Virginia for rock climbing. The JHU Outdoor Club organized it, and the university paid the bill. Sweet! We were quite worried, as they predicted thunderstorms for the entire weekend, but as it turned out, they could not have missed further; we had excellent weather! After 6 hours of driving in a JHU van, we arrived to our campsite, near the beautiful gorge. On Saturday, after a few minutes of New Riverdriving and a couple more of hiking, we arrived to Sandstonia, out target wall. Basically there are walls all along the river, therefore the people spread along, and there is no crowd. The bolts were already fixed in the rock, and we used the Club’s equipment. This was the first time that I did lead-climbing outdoors (I just passed my indoors test on Friday) It was a wonderful experience, and at the top of the climb the beautiful view was the reward. We climbed some nice and easy 8s and 9s, up to 10b. The tenish walls tend to be a lot more strenuous outdoors than in the gym. We finished the perfect day at a pizza place in Fayetteville and a nice evening walk (along the highway, to see the bridge… in pitch black… )
The next day we hiked out to see the famous bridge across the river that is higher than the Washington Monument and the Capitol together, and gives place every year to the famous Bridge day, when hundreds of base jumpers and bungee people throw themselves to the deep. We drove to another place, Summerlake. It was wonderful: sunshine, blue water, harsh green vegetation and Orange Oswald, a massive, 95 ft wall right next to the lake. We loved it! After such a wonderful weekend, no wonder we are both hooked on climbing with Tricia; looking for more.

Nincsenek megjegyzések: