2008. május 24., szombat

Gina és as eső // Contrasts

Kegyetlen gyorsan eltelik a hét, ha az ember napi 16 órát dolgozik. Nem is történt velem sok minden a hét első felében, de aztán csütörtökön voltam egy agysebészeti műtéten. Egy 12 éves eplilepsziás fiú agyára ültettek be egy elektródtömböt, hogy megfigyelhessék a rohamok keletkezésének pontos helyét. Elképesztő volt. Ha minden igaz, egy héttel később a mérések alapján kivágják a beteg részt, visszarakják a koponyáját, és a fiú meggyógyul. Ezen túlmenően most volt az éves díjátadó ünnepség, ahol az egész mérnöki kar legkiválóbb diákjainak és tanárainak adtak át majd 50 különböző díjat. A laborból öten is kaptak valamit. A héten megint kísérleteztem egy új recepttel, de erről majd később, illetve végre normálisan megkelt a pogácsám.

Azért is kellett hajtanom a diplomaírással, mert Gina jött hozzám a hétvégére. OBMK-ra együtt jártunk, ott ismerkedtünk meg, és mivel ő most a GE-vel itt van kinn egy fél évet Milwaukee-ban, két héttel korábban hirtelen felindulásból elhatározta, hogy meglátogat. (Miután annyit nyaggattam már, hogy nézzen el felénk.) Csütörtök késő este érkezett a gépe, és péntek kora reggel már úton is voltunk Washington felé. Eredetileg szombaton akartunk menni, de az Amtrak-kal ugyanaz a vonat ötször annyiba kerül, mint a hétközbeni állami vasúttal. D.C.-ben mocskos rossz idő volt. Gyakorlatilag délutánig folyamatosan szakadt az eső. Világos, hogy nem akkora élmény lucsokban mászkálni a Mall-on, mint napsütésben, de hősiesen álltuk a megpróbáltatásokat. A zord időjárás egyetlen előnye az volt, hogy simán kaptunk jegyet a Captiol-ba (Kapitólium). Mivel időre szól a belépő, előtte még elmásztunk az Air and Space múzeumba rakétákat és repülöket nézni (meg egy 3D-s IMAX mozit). Őszintén szólva a Capitol nekem kicsit csalódás volt. Az épület méretei és szerkezete lenyűgöző, de belül szinte teljesen üres. (Leszámítva persze a turistákat.) Amikor kikiáltották a függetlenséget, Philadelphia lett a főváros, de hamar elhatározták a honatyák, hogy Washongtonban építik fel a közigazgatási központot. A Capitol alapkövét 1793-ban rakták le, és amikor először itt ülésezett a szenátus 1800-ban, még félkész sem volt. Az évek során az épület együtt bővült a nemzettel, a jellegzetes kupola 1850-ben készült el. A hatalmas kupolacsarnokban kerül sor a kitüntetések átadására és az állami temetésekre, de mindössze néhány freskó van benne. A mennyezetet elég érdekes módon George Washington mennybemenetelét ábrázoló festmény borítja. A régi tanácsterem, meg úgy általában a folyosók Amerika nagyjainak szobraival van tele, de találkoztunk Kossuth Lajos mellplasztikájával is. Az idegenvezetés benn nagyon gyatra volt, és semmi érdekes helyre nem vitt el. Végül magunkba szerencsére megtaláltuk az izgalmasabb részeket is, és bejutottunk a képviselő házba (House of Representatives). Ez tulajdonképpen az alsóház, a déli szárnyban ülésező 435 fős törvényhozó testület, ahova a népességük arányában küldhetnek képviselőket az egyes államok. A felsőház, a szenátus mindössze 100 tagú (minden államból kettő), és kétévente 33-at választanak.
Utunkat a Mall-on folytattuk, és tettünk egy kört a természettudományi múzeumban. Ismételten a régi posta épületében ebédeltünk, de a tornyába most sem jutottam fel, mert le volt zárva a rossz idő miatt. Következett kötelező programként a Fehér Ház elöl, hátul idióta képekkel, majd pedig a Lincoln és a Washington Monumet-ek. Közben beesteledett, és kellően átfáztunk, így hazafelé vettük az irányt. Mire Baltimore-ba értük, kisütött a nap. Az estét a Belveder szálló 13. emeletén lévő bárjában kezdük, ahol a Hopkins diákoknak mindenféle akció volt. Mindkét irányba fantasztikus kilátás nyílt a városra. Egyik oldalon a toronyházak, másik irányba a gettó… no meg a kertes részek. Az estét a Brewer’s Art helyen zártuk, ahol alig tudunk választani a több mint 100 féle sörük közül. Az estét végül a Charles Pub-ban fejeztük be.
Szombaton bekísértem Ginát a kikötőbe, ahol épp benn állomásozott egy igazi mexikói tengeri-vitorlás. Hatalmas volt, és tele csíkos inges matrózzal. Délután vissza kellett jönnöm dolgozni, de este Balázzsal együtt hármasban elnéztünk Fells Point-ba, egy kellemes étterembe, és remek jumbo shrimp-et (óriás garnéla) meg kagylót ettünk. Utána Netta egyik barátja hívott meg a szülinapi házibulijába, ahol elképesztő mennyiségű kaja volt, és nagyon jót beszélgettünk a háziakkal.
Vasárnapra maradt a labor bejárása, megmutogattam a remek kütyüinket, majd délután kimentünk a Hopkins Blue Jays lacrosse csapat bajnoki mérkőzésére. A tavalyi kupát megnyerték a mieink, és az idei első mérkőzés hazai pályán a Hofstra egyetem csapata ellen volt. A lacrosse eretetileg az északi indián törzsek rituális (életre-halálra menő) játékaként vált ismertté az európaiak számára. Mai formája leginkább a hoki szárazföldi megfelelője. Mindenkinek van egy hosszabb-rövidebb hálós végű botja, és azzal kell elkapnia a labdát, elfutni vele az ellenfél kapujáig, és ott bedobni. Tizen játsszák egy focipálya méretű területen, és egészen izgalmasak a mérkőzések. Ami meglepő, hogy a botot (stick vagy lacrosse) használhatják az ellenfél zavarására, sőt néha ütlegelésére is. (Egy kis videó a játékról.) Különösen mókás volt a kabalabábú produkciója minden gól után. A meccs legvégét nem vártuk meg, mert elkezdett esni az idő, de már akkor is látszott, hogy magabiztos győzelmet arattunk (10-4 lett). Vasárnap este bacon-ös csirkét főztem, majd már csak némi képcserélgetésre maradt erőnk, és hétfő hajnalban indult is vissza Gina gépe. Annak ellenére, hogy rengeteget esett a hétvégén, igen tartalmasan töltöttük napjainkat, és terv szerint folytatjuk a közös programokat júliusban, amikor majd mi látogatjuk meg Ginát.

********************

I tend to have huge contrast in between my weekdays and the weekends. I’m working 16 hours a day, but then do a lot more fun a traveling during the weekend. On Tuesday, the annual Convocation Award Ceremony took place for engineers, five students of our lab was among the awarded. Congratulations! On Thursday, I went to the Hospital to attend a brain surgery. It was really amazing to see how they opened the skull of a 12-year-old boy, and placed electrodes there to localize his epileptic seizures.
This week Georgina visited me from Milwaukee. I know her form the Biomed school, and she is spending her rotation semester with GE here. Unfortunately the weather was awful, but we still managed to do and see a lot. On Friday, we went to DC, and begun our tour at the always fascinating Air and Space Museum. We got timed tickets to the Capitol, and we got in after some waiting in line and eating up all our food that is not allowed inside. They started to build a state house in 1793, but when the congress moved here from Philadelphia in 1800, it was not much more than a construction site. By time it grew bigger and bigger, they erected the massive dome in 1850 and nowadays just finishing a huge underground visitor complex. The guided tour was not too exciting, we walked around the central hall, the Old Meeting Hall and the library. By ourselves, we discovered the House of representatives that serves as the extension of the Senate. We continued our walk on the Mall, visited the Natural History Museum and ate at the old post pavilion. Then came the White House, and some of the monuments. It was still raining when we headed back to Baltimore, to catch the end of the happy hour at the 13th Floor Belvedere, a bar with an amazing view over the city. We had an easy night with more beers and fun.
On Saturday, we went to the Inner Harbor, and boarded a Mexican sailing boat. We went out to eat some crabs with Balazs to Fells Point, and ended at Sarah's birthday party. Next day came the tour around the lab, and we went to see the Hopkins Blue Jays lacrosse game. Lacrosse is the prominent game of the JHU, they have won several national championships (e.g. last year). The game is a bit like the land version of hockey, 10 guys are chasing a ball that they can only touch and carry around in the small net of their stick. (See a video.) The game was very exciting and Hopkins won 10-4. Yeah! (Another video.) We went home to cook some bacon and chicken and waffles. Georgina took the 6am flight on Monday, to get back on time to work, and I also got back to my thesis.

Nincsenek megjegyzések: