2008. július 12., szombat

Amerika, ahogy én látom III. // . . . . . America as I see III.

Az elmúlt fél évben sok mindent láttam és tapasztaltam még a korábban elmeséltekhez képes, amit egy újabb post-ban próbálok megosztani. A legutóbbi bejegyzésemmel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy már sok pozitívumot láttam a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Az egyetemen mindenhol külön kukák vannak papírnak és fémeknek, illetve ami nagyon praktikus, hogy a háztartásoknak egybe kell gyűjteniük az összes újrahasznosítható dolgot, és központilag végzik a (hatékony) szelekciót.
Az öltözködési szokások tényleg lazábbak, az ing és sötét nadrág gyakorlatilag mindenhol megfelelő már. (Ez különösen Londonhoz képest volt nagy kontraszt.)
A legendás jégimádatukról szóltam már, ezzel kapcsolatban tanultam egy érdekes kifejezést: "brainfreeze", amit arra használnak, amikor az agyuk lezsibbad, ha túl hirtelen isznak túl sok jeges folyadékot. (Ilyen velem még nem történt sose.)
Az amerikaiak szeretnek sorban állni. Azon túl, hogy a buszmegállóban 20 méter hosszan felállnak egyesével, ha máshol is látnak egy sort, simán beállnak a végére, anélkül, hogy meggyőződnének róla, hogy mi van az elején.
Ahogy említettem korábban is, tényleg mindenhova autóval járnak. Különösen igaz ez egyes nyugati városokra. Los Angelesben például az emberek elhűlnek, ha csak arra gondolnak, hogy BKV-ra kell(ene) ülniük, és még a sarki étterembe is autóval mennek. A rengeteg kocsihoz rengeteg parkolóhelynek is illene tartoznia, azonban ez nem ennyire egyszerű. Bár a belvárosokban minden második épület parkolóház, pl. Manhattan-ben egy napra a parkolás 30-50 dollár körül van. Nagyon sok helyen un. "valet parking" van, ami annyit tesz, hogy a vendéglő vagy színház előtt álló fiúnak odaadják a kulcsot, és ő elparkol valahova. Az emberek félelem nélkül bízzák a luxusautójukat is ezekre a sofőrökre, akik a vezetés élménye mellett még komoly borravalót is kapnak. Egyébként is meglehetősen sok jattot adnak, éttermenkben 15-20%-ot. Sőt, csoportok esetén a 20%-ot majd mindenhol kötelezően hozzáírják a számlához.
Négy nagy és tucatnyi kisebb mobiltelefon-szolgáltató van, és mindegyiknél a fogadó fél is fizet a hívásért (nagyságrendileg azonos összeget). A legtöbb embernek már "smart phone-ja" (okostelefonja) vagy brackberry-je van, mivel a két éves előfizetéshez még a legjobb készülékeket is ingyen adják (az utóbbit crackberry-nek becézik, utalva rá, hogy milyen pszichés függőséget okoz).
Annak ellenére, hogy a benzin ára még mindig fele az otthoninak, amióta én itt vagyok 30-40%-kal ment fel, ami nagyon érzékenyen érinti a helyieket. Az alacsony dollár-árfolyam miatt a legtöbben lemondtak a külföldi nyaralásról is, és kivárnak. Azért az ország gazdasági potenciáljáról még mindig sokat elárul, hogy Bush elnök tavasszal egy 168 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programot hirdetett meg (ez kb. a magyar GDP-nek felel meg), aminek keretében például a szegények - az évi 75 ezer dollárnál kevesebbet kereső egyének, valamint a 150 ezer dollárnál nem nagyobb jövedelemmel rendelkező családok - kapnak teljes adó-visszatérítést. Itt még mindig kicsit más számít szegénynek…
****************
In the past couple of months I have seen more about America, so I will try to complete my previous posts. I have to admit that selective waste collecting is a lot better than I thought at first. Households can collect everything recyclable together, and they do the material selection effectively at a central place.
I mentioned before their legendary ice-love, and I learnt a new expression in connection with that, "brainfreeze". It's when your brain hurts from drinking too much cold stuff too quickly.
People love to stand in lines. Lining up 20 m for the bus is OK, but they also join lines that they they just don't know what is at the other end!
They do go by car to everywhere (especially in some cities), even to the restaurant at the next block. When I told my local friends I took the bus in LA, they were shocked. The crazy thing is that they are paying incredible amounts on parking: in downtown Baltimore a day costs 20-30 USD, while in Manhattan that is double. At many places they have valet parking, when you leave your keys and the car for the boy to park it. They trust even the luxurious cars on them, and pay big tips above the outrageous fees. At restaurants, they usually leave 15-20% tip, and if you go by gourps, most places add the 20% automatically to the bill.
Gas prices are freaking out the people. Even though it's still half of the Hungarian, it went up by 40% since I'm here. Moreover, the week dollar make them to reconsider any foreign trip, purchase or investment. The US economy has not been doing too good, and we are in a middle of a loan crisis. To boost the country, president Bush announced an economy-package this spring in the value of 168 billion dollars. (That is the total GDP of Hungary.) One of the measurements that all poor will get total tax-refund at the end of the year. And what counts poor? Individuals with less than 75.000 annual revenue, and households under 150.000.

Nincsenek megjegyzések: