2008. augusztus 1., péntek

Egyetemi élet az USA-ban II. // University life a la USA II.

(Folytatás...) A sikeres felsőoktatás egyik kulcsa, hogy az egy tanárra jutó diákok száma meglehetősen alacsony. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a professzor tudja mindenkinek a nevét, hanem személyre szabott feladatokat tud kiadni, konzultál a diákokkal és szemeszter végén szöveges értékelést is ad. Ez utóbbinak és a tanártól kapott szubjektív ajánlóleveleknek nagy szerepe van a felvételinél és egyes ösztöndíjaknál. Az osztályozási rendszer többé-kevésbé megfeleltethető a miénknek. A jegyek helyett betűk vannak, “A” jelenti az 5-öst, “B” a négyest és így tovább. +/- jelekkel tudják még finomítani a skálát, ugyanakkor az átlag meghatározásához már a GPA-t (Grade Point Average) használják, ahol a legjobb a 4,0.
A Hopkinson kimondott cél, hogy a diákok jól érezzék magukat. Ennek része, hogy a számos ingyenes kulturális lehetőség (fesztiválok, tánctanfolyam, kiállítások, koncertek) mellett van korlátlan mennyiségben kiváló kávé, minden hónapban közös szülinapozás, bulik (Halloween, Karácsony, stb.), számos különböző szakmai díj és elismerés (mind a diákoknak, mind a tanároknak) és hasonlók.
Érdemes egy pár szót ejteni az egyetemi sportéletről is. Egyes helyeken hihetetlen szintre fejlődött néhány sportág, a tehetséges fiatalok kifejezetten oda jelentkeznek, mielőtt a profi pályára lépnének. Országosan is legnagyobb az amerikai foci (rögbi). Például a University of Southern California (USC) hagyományosan jó csapattal rendelkezik, és minden mérkőzésükön teltház van a 90.000 fős egyetemi stadionban (hozzávetőlegesen a Népstadion mérete). A Hopkins igazán csak a lacrosse-ban kiemelkedő, rendszerint a dobogósak az országos bajnokságban.
A mindennapokban is a tanárok partnerként tekintenek a diákokra, és akik cserébe mindent megtesznek, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Ami elsőre a legszembetűnőbb volt, hogy sokkal inkább közösségben folyik a kutatás és a munka. (Ez első sorban persze a grad student-ekre vonatkozik.) A diákok kikérik egymás véleményét, és sokan több projektben dolgoznak egyszerre, így rengeteg mindent megtanulnak az itt töltött évek során. A felvételinél is szempont, hogy megfelelően szociális jelentkezőket válogassanak ki, ez nem a sarokban ülő kockák helye.
Bár az órák nem kezdődnek korán (kilencnél előbb sose), és ennek megfelelően a többség csak 10 körül ér be a laborba, cserébe addig maradnak, amíg munka van, és még vasárnap este is mindig van benn valaki.
A boldog diákévek alatt a hallgató 2-3 egyetemről gyűjtött be diplomát, és ha nem sürgős még az iparba mennie (igen komoly pénzekért), akkor jelentkezhet post-doc pozícióba egy-két évre egy újabb laborba. A felhalmozott tudással és kapcsolatokkal általában már válogathat az egyetemi pozíciók közül is. A szamárlétra hasonló az otthonihoz, előbb tanársegédként, majd adjunktusként és docensként kell bizonyítani. A legtöbb egyetemen 6 vagy 7 év után általános értékelést végeznek, összevetik a tanár eredményeit, munkásságát, és ha megfelelőnek találják, akkor az életfogytig tartó professzori állást, az úgynevezett “tenure-t” ajánlják fel neki. (Egyéb esetben távoznia kell az egyetemről.) A végleges kinevezés célja, hogy anyagi és szociális stabilitást adjon az arra érdemes professzoroknak, így ők probléma nélkül fókuszálhatnak a kutatásra és az oktatásra.
Az amerikai egyetemek kiváló anyagi körülményei az egész világból idecsábítják a kutatókat, aminek eredménye, hogy potens nemzetközi szakmai közösségek jöttek létre, amelyek biztosítják, hogy az amerikai egyetemek a legmagasabban rangsoroltak a világon. Ugyanakkor két jelentős tényező árnyalja a képet mostanában. Az egyik, hogy szeptember 11 óta jelentősen csökkentetteék a K+F-re szánt pénzeket, illetve ami még ennél is fájdalmasabban érinti az intézményeket, hogy nagyon megnehezítették a külföldiek bevándorlását, emiatt sok tehetséges ember nem juthat már el az itteni egyetemekre. A másik, fokozatos tendencia, hogy az ázsiaiak (első sorban a kínaiak) hazamennek a tanulmányaik befejezése után, és az otthoni egyetemüket erősítik szaktudásukkal és szorgalmukkal.
***************
(Continued...) One key element of the success of the American graduate schools is the reduced number of students per professor. This does not only mean that the professor knows everyone by name, but also allows for personalized projects, more consultation and a deeper teacher-student relation. The semester-end evaluations are also personal many times, in addition to the basic marks. They use a five grade, letter based marking, where A is the best, B is fine and so on. Sometimes they add +/-s. The GPA (Grade Point Average) keeps track of the average grades, and 4.0 means the straight A.
It is important to Hopkins to make the students happy, they provide an incredible amount of social activities, dance classes, happy hours, concerts, we have a birthday social in the lab every month and much more. The gym is equipped with everything, and even the rental is free. Sport is more important here to universities in general. Some places specialized on one genre, and the quality is pretty good, perfect for preparation for a professional sport career. Hopkins is outstanding in lacrosse, having won several national champion title. Most popular is football, e.g. at the University of Southern California (USC), the 90,000 stadium is full on every game.
Not many people stay at the same institution to get all (2-3) degrees. They move to better and better places to learn and discover more. Already working at our CISST center means the people are taking part in many projects, students are talking to each other and consulting, learning many different skills. If you choose the academic career (that pays less here as well), most common path is to get you PhD, go to somewhere else for a post-doc fellowship and then pick a good offer to get a faculty position. The titles are similar to ours: assistant professor, adjunct, associate prof and finally professor. After 6 or 7 years, they revise the entire career of the academic fellow, and the university may offer the tenure (or send away the people). This is a life-long position that enables the merited teachers to focus on research and education.
US universities are attracting people from all over the world. The adequate financial and moral support convinces many fellows to come over and integrate. No wonder the US universities are ranked highest in the world. Things changed a little though recently, as after September 11th not only the R&D budgets have been cut back dramatically, but now it’s a lot harder for foreigners to get the legal permissions to stay. Other strengthening tendency is that the Asian people (especially Chinese) go back after graduation to their mainland, and takeback the knowledge, skills and resources they earned here.


Nincsenek megjegyzések: