2010. november 10., szerda

Hong Kong, ahogy én láttam // HKG as I saw

Hong Kong érdekes kontraszt volt Taiwan után, bár csak kevés időt töltöttem ott. A legfeltűnőbb dolgok:
  •  sokkal több nemzetiség képviselteti magát (Taiepei-ben alig lehetett látni nem-kínaiakat, itt meg a világ minden nemzete feltűnt),
  •  az autósok soha nem engedik el a gyalogosakat (mintha nem lenne épp elég, hogy a "rossz" oldalon hajtanak)
  • az utcaképek általában nyugatibbak (egymást érik a világmárkák üzletei).
Jó ötletnek tartom, hogy sok helyen a gyalogosforgalom egy több utcán át tartó felüljárón valósul meg, ezáltal sokkal gyorsabban lehet közlekedni, és nem az autók között bóklásznak az emberek. A tömegközlekedés nagyon hatékony, a világon itt a legmagasabb az azzal utazók aránya (90%). Igaz, a belvárosban nem is férnének el az autók, parkolni meg egyáltalán nem lehet.  
2003-ban a SARS járvány nagyon megviselte a tartományt, itt volt a legsúlyosabb a fertőzöttség. Ennek nyomán hatalmas pénzeket fektettek a higiéniai viszonyok javítására, mindenhol rendszeresen fertőtlenítenek (ki is írják, hogy mit naponta hányszor), és információs táblákat helyeztek el a lakosság oktatására.
A város meglehetősen tiszta, 20 méterenként vannak szemetesek, és mindegyikre ki van írva, hogy hányszáz dollár, ha valaki szemetel. E mellett még az is rá van írva a kukákra, hogy ki tartja karban, mennyi időnként ürítik és milyen telefonszámon lehet panasszal élni, vagy megjegyzéseket tenni.
Elképesztő kommunikáció-mániája van a kormányzatnak, mert táblák milliárdjaival árasztották el a legtöbb felületet. Mint a lenti kép is mutatja, mindent kiírnak, jól el is magyaráznak, és ezt 5 méterenként ismétlik. A parkban például a játszótér mellett minden egyes fára ki volt rakva egy tábla, hogy “No climbing”. Aztán külön kirakva, hogy ne etesd a galambokat ($1500 büntetés) és ne engedd szabadon a megunt háziállataidat ($2000 büntetés). Kedvenceim voltak még a Buddhista templom udvarán egymás mellé kitett “Beware of vehicles (Óvakodj a kocsiktól)” és “Beware of pedestrians (Óvakodj a gyalogosoktól)” táblák, majd kicsivel arrébb találtam egy “Beware of flash floods (Óvakodj a hirtelen áradásoktól)” jelzést is.    
Az ételeik nem tettek rám olyan nagy benyomást, az éjszakai piacon sokkal kisebb volt a változatosság, mint Taiwanon. Ugyanakkor remek pékségeket találtam, ahol japán módra mindenki kis csipesszel és tálcával jár körbe a boltban, és begyűjti, amihez gusztusa van.
*********
Hong Kong showed some contrasts after Taiwan. Most notably:
  • The place is absolutely multi-cultural (non-Chinese were rare in Taipei, while in Hong Kong, you could meet the whole world)
  • The drivers treat pedestrians as second order citizens (if it weren’t already enough that they drive on the wrong side) 
  • The whole place looks a lot more western (due to the enormous amount of fancy shops with global brands).
I really like the idea of elevated walkways all around the downtown area, facilitating the motion of the crowd, and avoiding jams at the crossings. The public transportation is well developed, a great number of double-decker bus lines are running across the city in addition to the 5 subway lines. On Hong Kong island, they have the famous double-decker tramway as well, all for very cheap.
In 2003, the SARS epidemic practically paralyzed the city, it caused 299 casualties, and the highest rate of infection in the world. As a result, they poured a lot of money to improve hygiene, to perform awareness raising, in order to avoid further incidents. For examples, door handles on public buildings get infected several times a day.
The city was also clean, having a trash can at every 20 m (unlike in Taipei, where they are practically non-existent). Just as in Singapore, one faces sever fines for littering, as it is indicated on every trash can. They also post the operator of the can, the times of emptying, and a phone number that you can call if you have comments or concern.
They are just crazy about signs, posting something on all available surfaces (as you can see on the image above). E.g in a park around the playground, they had a sign on every tree saying “No climbing”. Also, a sign “Do not feed the pigeons ($1500 fine)” and “Do not release your old pets ($2000 fine)” repeated after every 5 m. My favorites were the “Beware of vehicles” and “Beware of pedestrians” right next to each other on the court of a Buddhist temple. A little further I found a “Beware of flash floods” sign.
Their food did not make a big impression, the night markets had significantly less options than in Taiwan (I could not find the recommended pigeon birdies dish). I liked the Japanese style bakeries on the other hand, where you can walk around with your clips and sample what you like.   

Nincsenek megjegyzések: