2011. október 6., csütörtök

IEEE IROS11 // IROS in San Francisco

Az IROS konferencia vasárnap a workshopokkal kezdődött, ahol a sebészrobotikai szekcióban volt egy poszterelőadásom, ezzel le is tudtam a kötelező szakmai programot, utána már csak hallgatóként vettem részt – valamint a diákprogramokat szerveztem, és a RAS adminisztratív bizottságaiban dolgoztam. (Hajnali meetingek, megint…)
Utólag visszatekintve, ez volt életem eddigi legjobb konferenciája. (Kb. 50 közül.) Ez köszönhető annak, hogy a szervezők elképesztő mennyiségű energiát fektettek bele, így minden kritikus dolog simán ment, nagyon jó volt együtt dolgozni velük, volt elég idő végiggondolni a programokat. Sikerült megfelelő számú önkéntes segítőt találnom a hallgatói programok lebonyolításához, emiatt nem kellett túlhajtanom magam. A konferencia hatalmas siker volt minden szempontból, rekord számú látogatót és kiállítót vonzott, és még utolsó este is tömve volt a terem az emberekkel. A Hilton első emeletén berendezett Expo egészen kivételes volt, 3-4 PR2 robot mászkált különböző feladatokat végrehajtva, volt guruló, ugráló robot, iCub, ASIMO, az Intuitive kiállított egy teljes da Vinci Si-t, valamint még fénykardozhattam is a KUKA lightweight ellen.  (További remek képek itt.) A kiállítási rész érdekes, extrém vagy épp jópofa robotjai mellett természetesen az emberek jelentették a legtöbbet, tucatnyi barátom és ismerősöm itt volt.
Hétfő délelőtt feliratkoztam egy rövid túrára a UC Berkley egyetemre. Ez jelenleg a világ első számúnak ragsorolt felsőoktatási intézménye (de mindenképp egy a legjobbak közül, 70 Nobel díjasuk van). A kampuszuk hatalmas, 14 karukon 35000 diák tanul. Az épületek nagy része viktoriánus vagy neoklasszicista stílusú, ami elég furcsa hangulatot kölcsönöz a helynek. Itt található a világ legnagyobb egyetemi könyvtára (összesen 32 könyvtáruk van), nagyjából 11 millió kötettel. Meglátogattuk az itteni hallgatók által feltárt T-Rex csontvázat és a legtöbb mérnöki épületet.  Nagyon büszkék rá, hogy kezdeményezői és szervezői voltak a Free Speech http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Speech_Movement béke-mozgalomnak a 60-as években. Rövid idő alatt a kampusz főbb épületein túl 7 robotikai labor munkájába nyerhettünk betekintést. (Ezekről részletesebben a SurgRob-on fogok írni.)
Másnap egész nap a konferencián voltam, mind a szekcióülések, mind a plenárisok nagyon érdekesek voltak (pl. most mutatták be először a közönségnek az Alpha dog hadászati robotot.) Délután busszal vittek ki mindenkit a kikötőbe, ahol felszálltunk egy hatalmas lapátkerekes klasszikus gőzösre, és azzal vittek körbe az öbölben a bankett keretében. Elképesztően szép időnk volt, a naplemente teljes pompájába öltöztette a Golden Gate hidat.
Social event-ekből nem volt hiány: kedden és szerdán rendeztük meg a fiataloknak szóló szakmai ebédjeinket, majd szerda este következett egy exklúzív fogadás a de Young múzeumban, ahol amellett, hogy mindenféle tengeri nyalánkságot ehettünk, szabadon körbesétálhattunk az egész múzeumban, beleértve az épp időszakos különlegességüket, a Picasso tárlatot. 100 műalkotást kaptak kölcsön a párizsi Musée National Picasso-tól. Zseniális volt!
Másnap a zárófogadás után még elvittek minket a VIP fogadásra, ahol külön megköszönték a szervezőknek a sok munkát. Egy újabb puccos helyen voltam, ráadásul az egész robotikai társaság elitjével. (Pálinkáztunk egyet a Robotikai társaság elnökével és több alelnökével, akik mind el voltak ragadtatva a nagypapa-féle itókától, úgyhogy komolyabb tételeket kellett ígérnem nekik a májusi konferenciára…) Életem talán legjobb befektetése volt az IEEE!
Kis apróság: Andris hívta fel a figyelmemet erre az elképesztő timelapse videóra, amely alapján meghívtuk a srácot a konferenciára is videózni, és el is jött. Teljesen belelkesült tőle, hogy Magyarországon is nézik ezt a klippet, és el is hívott egy látogatásra a munkahelyére: a Pixar-hoz. Legközelebb útbaejtem!
Pénteken még volt pár érdekes workshop, este a biciklitúra, aztán szombaton egész nap a vezetőségi ülés. (Sajnos nem a közvetlen főnököm nyerte az elnökválasztást, pedig jó lett volna.) Este irány ki a reptér, és uzsgyi vissza Európába egy 747-essel.
********
This IROS was probably the best conference I have ever been to (over 50). This is mainly due to the enormous amount of work and spirit the local organizers put into it. They started early, and had enough time and workforce to carve out the fine details as well, making it a wonderful experience! It helped me a lot as well, since I got all the support to organize the RAS student activities, and even managed to bring in more volunteers to help me on site. The event saw record attendance (1800+), and a beautiful variety of robots at the exhibition. Hail to Prof. Khatib and his team!
There were many things that I particularly liked about this IROS. First and foremost, the company. Yet again, so many good old friends were here. Can’t wait to see them again at the next conference! Next comes the Expo. Silicon valley showed off, and presented a couple of its best robots. There was a couple of PR2 robots, iCub, ASIMO, a da Vinci Si dual, and I could try the lightsaber fight against a KUKA lightweight. More cool pics are here.
The professional program was also decent, the unusually low acceptance rate (30%) resulted in a higher average quality of the works, and there were numerous workshops entirely dedicated to topics I care for. The plenaries were also exciting (e.g. Boston Dynamics showed the Alpha dog videos for the first time), I could finally meet in person Dr. Hirzinger, and there was an industrial forum on medical robotics (finally!) where it turned out that the vice chairman of KUKA labs actually knew me from my publications. (It might make sense to publish so much after all :o )
The social programs were excellent, yet again. Monday began with an organized tour to UC Berkeley and 7 of its robotics labs. (I’ll write more about it on SurgRob). Tuesday, we had our GOLD lunch, and a wonderful cruise on the bay on a classical steam-wheeler. The weather was graceful, and we witnessed a magnificent sunset over the Golden Gate. Wednesday brought the more and more popular Lunch with Leaders RAS SAC event (where it’s the leaders now who show up first volunteering to take part), and in the evening, we could feed not only our stomach and liver, but also our cultural appetite in the de Young museum, where a special conference reception was held. Full access granted to the exhibitions, even to the excellent temporary Picasso one!
Thursday brought the still crowded farewell party, and the special VIP dinner for the organizers, in a fancy restaurant near Pier 39. My grandpa’s pálinka won hearts and minds for me immediately from the elite of the society.
I spent most of my days at the conference, and the Friday evening biking around. Saturday came really too soon, when we had the full day AdCom meeting, and I had to run away at the end to catch my flight back to Europe. What a wonderful week!

Nincsenek megjegyzések: